146 599

  • Serverade gäster

Fika?

Hur kan vi hjälpa dig?

+468 – 410 367 90 hej@konceptochevent.se
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Digital årsstämma – ett smidigt måste

Årsstämmornas högtid närmar sig och det kan tyckas krångligt att behöva genomföra stämman digitalt med deltagare på distans. Vi skulle vilja säga att det är precis tvärt om och istället kalla det för ”ett smidigt måste”.

 

Så är det ju, årsstämman måste genomföras men det finns flera säkra, smidiga och tidseffektiva sätt att göra det på. Det formella behovet, som förstås är enskilt viktigast, fungerar lika bra att genomföra digitalt men det behövs en liten annan typ av förberedelser och planering, det är här vår lösning hjälper dig på vägen och sköter det allra mesta.

 

Förberedelser

 

1. Regler och krav

För alla stämmor, oavsett om den sker digitalt eller analogt, styrs regler och krav som vanligt av Bolagsverket eller föreningens stadgar. Det gäller t.ex. när kallelsen måste skickas ut och när mötet senast ska hållas och vilka handlingar som måste sammanställas inför mötet samt deadline för motioner, röstlängder, fullmakter, ansvarsfrihet för sittande styrelse, dagordning och årsredovisning.

2. Kallelse

Genom vår plattform skickar vi ut kallelsen till alla aktieägare eller medlemmar enligt stadgarna. En kallelse ska innehålla tydlig information om vad som ska tas upp på mötet, vilka motioner som skickats in och såklart en årsredovisning och verksamhetsberättelse. Mottagaren meddelar enkelt sin planerade närvaro genom ett anmälningsformulär.

3. Länkar och instruktioner

Instruktioner, upplägg för röstningen, webblänkar och eventuella lösenord skickas ut tillsammans med en sammanställning över all annan praktisk information i samband med bekräftelsen och/eller i ett separat mail i god tid innan stämman. Det går förstås bra att skicka ut all information direkt i samband med kallelsen. Det kan genomföras och hanteras helt utefter regler, krav och önskemål.

 

 

4. Teknisk lösning

Vår plattform är en kombination av två lösningar, dels är det samma snygga och prydliga grund till en eventplattform vi alltid använder för att upprätta identitet för aktiveringen och för att sprida information till deltagarna. I det här fallet bäddar vi även in en lösningen som är speciellt framtagen för just röstningsförfarandet. I plattformen legitimerar man sig med BankID och det finns många olika möjligheter att justera villkoren för olika voteringar och publicera agendor, motioner och andra underlag.

5. Rollfördelning och körschema

Förutom ordförande, protokollförare, justerare och moderator behövs också hanteringen av en chat, för att garantera att alla kan komma till tals, och det tar vi såklart hand om genom plattformens inkluderade funktioner. Vi producerar flödet och växlingen mellan de presentationer som ska visas för deltagarna och öppnar frågorna som ska beslutas genom röstningen vid angiven tidpunkt. Innan den digitala stämman får alla ansvariga en genomgång av körschemat och tekniken för att säkerställa att alla är trygga i sina roller. För deltagarna finns vi givetvis redo att bistå med teknisk support både innan och under stämman.

 

 

Genomförandet

 

6. Inledning och öppning av stämman

En digital stämma måste inledas med frågan om stämman godkänner att stämman sker med digitala hjälpmedel. Sedan fortsätter vi med förhållningsreglerna så att alla känner sig trygga med vad som gäller. Exempelvis att man kan ställa frågor i chatten och en genomgång av stämmans innehåll tillsammans med hålltider för paus och så vidare.

Likt analoga stämmor är det första man gör efter mötets öppnande att ta reda på hur många av de röstberättigade som är närvarande på stämman och hur många fullmakter som har kommit in. Här håller vi reda på och meddelar ordföranden om eventuella sena ankomster.

7. Röstning och fastställande av röstlängd

Hela stämman röstar givetvis simultant och följer resultatet direkt på skärmen. Samma röstningsförfarande används genom alla punkter i programmet. I vårt digitala verktyg prickar vi även av röstlängden. Vi hjälper er med innehållet hela vägen och producerar det digitala stöd som behövs för att genomföra en korrekt, informativ och välproducerad stämma.

 

Funktioner för att genomföra årsstämman digitalt via vår eventplattform:

• Eventsajt
• Grafisk produktion
• Mailutskick och inbjudan
• Registrering, bekräftelse och informationsmail
• Skapa engagemang via mail och sms

 

 

Funktioner för att genomföra en digital stämma säkert:

• Inloggning med BankID inför votering
• Agenda och talarlista
• Digitalt stöd så som presentationer, mockups, logo och namnskyltar för talarna
• Frågor till studion
• Votering/omröstning med tydliga knappalternativ
• Stöd för omröstningar med viktade röster
• Rapportering av listor på närvaro, voteringsresultat och möteslogg
• Stöd för hantering av yrkanden inför och under stämman

 

 

Kontakt:

Viktor Ekström
Client Director, Concept Developer & Partner
+4670 570 56 40
viktor@konceptochevent.se
LinkedIn

Vill du veta mer?

+4670 – 570 56 40
viktor@konceptochevent.se

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Senaste artiklarna

Platsannons: Back Office Manager

13 maj, 2021 / Som ansvarig för vår Back Office-avdelning har du en mångfacetterad roll, på vår byrå är arbetsuppgifterna väldigt varierade och alla projekt ser olika ut....

Platsannons: Graphic Designer

12 april, 2021 / Då vi som byrå är under transformation med siktet mot ett utvecklat erbjudande för kommunikation och produktion är vårt Content Production-team en mycket central del av bolaget. Istället för att enbart skapa upplevelser som vi traditionellt gjort fokuserar vi nu även på produktion av kommunikationsmaterial....

Vi uppdaterar vår studio – igen!

10 mars, 2021 / Nu gör vi en omfattande uppdatering som innebär att vi får en helt ny miljö att livesända eller spela in i. Den nya miljön kan fungera som en förlängning......

Vill du veta mer?

Kontakta oss så berättar vi mer.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Feeling idag

Standard
Summer mode
Feeling green
×

Vi bjuder på fika!

Vill du veta mer om Koncept & Event, söka jobb hos oss eller bara träffa vår vakthund Coco? Hör av dig så ses vi på en fika på vårt kontor!


  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
×
+468 – 410 367 90
hej@konceptochevent.se
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.