143 639

  • Serverade gäster

Fika?

Hur kan vi hjälpa dig?

+468 – 410 367 90 hej@konceptochevent.se

Ett år av vår tid – satan, vad värdefull den är!

Då var det åter dags att lägga ett år till arkivet. Eller nej, juste, vi har 52 evenemang kvar att genomföra, men sen så. Jag kommer liksom på mig själv när jag börjar skriva den här texten även fast det vore logiskt att inleda en årskrönika med något i den stilen. För oss på Koncept & Event är dock december något helt annat än början på slutet. Vi har alltid haft som strategi att vara starka på traditionella evenemang. Dels finns det många uppdrag av det slaget och dels är det en dörröppnare till nya fina kundrelationer. I år landade vi på totalt 78 stycken. Julfester i november och december, alltså.

Avskyr långa processer

Den som läst på om oss vet att jag ofta har benämnt eventbranschen som trög och omodern. Personligen avskyr jag långa, icke-konkreta och trubbiga processer vilka det fullkomligt kryllar av i vår bransch. Jag klev in i den här branschen för att jag ville skapa snabba och effektiva affärer och eventlösningar som självklart ska vara innovativa men samtidigt inte överarbetade. Jag såg behov av tydlighet, effektivitet och lojalitet mot kunderna. Vi vill kunna titta våra kunder i ögonen och stå för vad vi har levererat och till vilket pris vi gjort det. Ibland behöver vi uppfinna hjulet från grunden men ibland räcker det gott och väl med att ta fram ett gammalt koncept och göra det i en ny tappning.

Ineffektiva processer som kunderna får betala för

Jag hör hela tiden historier om kreativa rum och möten där olika byråer samlar teamet, 4-5 personer eller kanske ännu flera, i flera timmar och ibland dagar för att ta fram idéer och koncept. Eller om en pitch för enstaka evenemang som har tagit flera hundra timmar. Det är långsamma och ineffektiva processer som kunderna får betala för. Någonstans måste man hitta tillräckligt mycket marginal för att kunna finansiera alla dessa personer som sitter och funderar.

Jag gillar kreativitet men jag upplever att det är ett ord som har tagits helt ur sin kontext. Teresa Amabile, forskare och författare kring just kreativitet, beskriver det som ett resultat av tre funktioner; kunskap, metodik för nytänkande och inre motivation. Jag upplever att den där inre motivationen och drivkraften framåt ofta glöms bort när man pratar om kreativitet. För mig handlar kreativitet minst lika mycket om att kunna komma på en bra idé väldigt snabbt som att kunna komma på en jättebra idé jättelångsamt. Ju långsammare idén är desto mer kostsam och mindre effektiv blir den.

Pengar är tid

Idag pratar vi mer än någonsin om hållbarhet och resurser. Vi pratar då oftast om miljön och naturen men om vi lyfter in det perspektivet på oss människor pratar vi sällan om hur resurseffektiva vi själva kan vara. Vi har ju fått lära oss att tid är pengar, det är sen gammalt, men idag skulle vi lika gärna kunna vända på det och säga att pengar är tid. Den med mycket pengar har möjlighet att skaffa sig mera tid. Jag tror inte att jag tar mig vatten över huvudet när jag konstaterar att begreppet ”tid är pengar” kommer från det faktum att om man ville ta någons tid var man tvungen att betala pengar, och det får vi väl anse vara ganska vedertaget idag.

Men hur mycket tid behöver vi, och hur mycket värde kan någon annans tid tillföra? Hur mäter man tid? Vad får man för en kreativ timme? Vad får man från ett kreativt team? Vad får man för en dags kreativt arbete från ett jättestort superkreativt team? Det här är frågor som du som kund ska kunna ställa och det är vår skyldighet att som leverantörer kunna leverera ett svar. Kan vi inte det är vi illa ute, för det är vad framtiden kommer kräva.

Resurseffektivitet

I en studie som framtidsanalytikern Kairo’s Future gjorde 2015 fick svenskar svara på frågan om vad de upplevde mest brist på i livet. 37% svarade tid, 29% svarade energi och 23% svarade pengar. Vi kan väl anta att det såg betydligt annorlunda ut om vi backar några årtionden men idag har vi förhållandevis gott om pengar och förhållandevis lite av det andra. Med den undersökningen som grund kan det ju låta som att jag nu ska argumentera för att man därför ska köpa in mer tid, och det kanske man ska, men om du gör det ska du ställa krav. Annars sitter du plötsligt där som eventköpare med fyra projektledare, en koordinator, en strategisk rådgivare, en copywriter, en AD och en producent och framförallt en faktura som inte alls är vad du förväntade dig. Alltså inte alls resurseffektivt.

Kortare beslutsvägar

För att få mer tid behöver vi bli mer effektiva, ännu snabbare och ha kortare beslutsvägar. Då kan vi inte ha alla dessa kreativa processer, onödigt stora ”team-setups” eller workshops i all oändlighet. Det är snart 2020 och då vill det moderna samhället ha snabba och kreativa (men absolut inte mindre snabba för det) lösningar, raka case och erbjudanden som är lätta att ta ställning till, tydliga offerter som man förstår och som speglar verkligheten och framförallt resurs- och kostnadseffektivitet.

Sveriges mest effektiva eventbyrå

Vi har som målsättning att vara Sveriges mest effektiva eventbyrå. En viktig del i att vara det är att vi kan göra många evenemang, därav är julen är en viktig period för oss. På så sätt kan vi anställa fler, leverera högre volymer till våra leverantörer och därmed större rabatter till våra kunder. Vi är dessutom snabba vilket gör att vi kan hålla fler projekt igång samtidigt.

2018 kommer att bli ytterligare ett rekordår för oss och tillväxten väntas bli mellan 25-30% och utan att gå händelserna i förväg har det aldrig sett bättre ut än inför 2019. Vi har under året gått från fyra till åtta anställda och vi räknar med att vara tio i vår. Vi har lanserat vår nya site och grafiska profil på allvar och vi har flyttat till nya lokaler i myllrande Hagastan.

I ett spännande skede

Jag väljer att se vår framgång som ett kvitto på att vi är på rätt spår och att vi tänker rätt, även fast jag ödmjukt konstaterar att vi har långt kvar till toppen. Jag ser och känner dock hur det blir mer och mer intresse kring oss och vår framfart både från branschkollegor och leverantörer men framförallt från våra fantastiska kunder. Vi är i ett spännande skede och vi är redo att inte bara bryta mark och fortsätta vår etablering utan även fortsätta vara orädda och förändra den här branschen.

Jag vill avslutningsvis rikta ett stort tack till vårt fantastiska team för det otroligt gedigna arbete ni lägger ner. Ni är grymma, Tack!

Fortsatt god december och lycka till med nya året.

/Niklas Åström, VD & Grundare

Vill du veta mer?

+4670 – 818 27 88
niklas@konceptochevent.se

Senaste artiklarna

Story: Våren 2020 och Live & Dine

7 juli, 2020 / För sex månader sedan hade vi snällt passat en förfrågan om ett digitalt event vidare till någon annan aktör. Efter den här våren och nu med facit i hand hade vi väldigt fel om oss själva....

Koncept: Digitalt & virtuellt

4 juni, 2020 / Vi är i full gång med att anpassa vår tjänst för framtiden, vårt erbjudande ska vara mycket bredare, mer adaptivt, innovativt och modernt. Vi ska konstant tillföra värde på alla plan och erbjuda en tjänst som är mer attraktiv för framtiden....

Digitalt: Infomercial, Live & Dine

27 maj, 2020 / Live & Dine är ett digitalt event där deltagarna samlas online för att laga en trerättersmeny hemifrån sina egna kök. Välrenommerade kockar leder matlagningen från vår TV-studio och deltagarna kan ställa frågor till kockarna under live-sändningen....

Media: 13 producenter som fixar ditt webinar

23 april, 2020 / Branschsajten Eventeffect listar 13 leverantörer som levererar lösningar för webinar. Vad som gör det extra kul med att vara med på listan är att vi inte är teknisk partner som de flesta andra på listan är......

Live & Dine – så här går det till

17 april, 2020 / Live & Dine är ett Employer Branding-event med allt innehåll vi alltid skapar; Kommunikation, Aktivitet, Engagemang, Gemenskap - fast digitalt såklart....

Media: Inspirationsartikel hos Eventeffect

17 april, 2020 / "Det har varit ovanligt tyst kring Koncept & Event. En ofrivilligt medveten strategi visar det sig. Nu lanserar eventbyrån ett digitalt eventkoncept där deltagarna medverkar genom att laga en trerättersmeny - hemifrån."...

Vill du veta mer?

Kontakta oss så berättar vi mer.

Feeling idag

Standard
Summer mode
Feeling green
×

Vi bjuder på fika!

Vill du veta mer om Koncept & Event, söka jobb hos oss eller bara träffa vår vakthund Coco? Hör av dig så ses vi på en fika på vårt kontor!


×
+468 – 410 367 90
hej@konceptochevent.se