Vår existens härstammar ifrån juleventen

På fredag arrangerar vi årets första julevent, alltså redan den 22 november. Från den dagen fram till fredag 20 december ska vi genomföra över 80 jularrangemang. Ja, jag väljer att inte kalla det julfester längre. Många av dem är såklart det, men många av dem är också helt andra saker.

Jag gillar julen, det har jag alltid gjort. Det har varit en stor del för mig i min uppväxt och i min familj, liksom hos många andra har julen alltid varit en viktig högtid. På senare tid har jularna sett annorlunda ut, sedan jag grundade Koncept & Event 2012 har tiden fram till jul präglats av jobb och, väldigt många, genomföranden av event.

Den klassiska julfesten är en vattendelare i många avseenden. Det finns en del eventbyråer och arrangörer som kort och gott säger ”vi gör inte julfester”. Den klassiska julfesten är också något som många beställare lägger väldigt mycket vikt vid då det är en kväll för de anställda och det är något som, med all rätt, ska tas på största allvar. Men det finns också aktörer som vill ”städa av” spektaklet helt utan ambition och ser den där julfesten som ett nödvändigt ont.

Det finns också mycket att säga om själva julbordet, för några år sedan satte en allt mer frekvent önskan fart om att byta ut julbordet mot exempelvis en trerättersmeny. Man var helt enkelt trött på julmaten. Samtidigt finns det fortfarande personer som alltid håller hårt vid traditionen och alltid vill erbjuda sillen och köttbullarna till sin personal. Det senaste i ”julboard-gate” (uttalas gärna på svengelska) är såklart hur hållbart det kära julbordet egentligen är. En matfrossa utan dess like och förmodligen ökat matsvinn, osund köttkonsumtion och så vidare, vad tycker vi egentligen om det?

För vår egen del så har jularrangemangen alltid varit viktiga. När jag drog igång Koncept & Event kom jag från nöjesvärlden. Att arrangera fest var jag bra på, det var min comfort-zone, och dessutom var julfester och även sommarfester något som gjorde att vi snabbt nådde ut och hittade nya kunder. Vi visste att alla våra potentiella kunder troligen hade en årlig julfest – så vi sålde den. Jag sträcker mig så långt att jag erkänner att hela vår existens bygger på framgången med att arrangera just julfester. Därav finns det såklart något heligt med julen, inte bara för mig själv, utan även för Koncept & Event.

Idag är verkligheten annorlunda. Vi har befäst oss som en av de större eventbyråerna i Sverige och idag gör vi väldigt mycket annat utspritt över hela året. När vi rekryterar och växer tittar vi på vilka typer av projekt och kunder vi vill eller försöker jobba med för att bygga en så jämn belastning som möjligt över året. En skev belastning är inte bra för organisationen och den fortsatta tillväxten. Samtidigt kommer vi definitivt aldrig bli en av de byråerna som säger ”vi gör inte julfester”. Vi gör det våra kunder vill att vi hjälper till med. Sedan är vi gärna med och tar fram innovativa koncept för de mest ambitiösa som är beredda att utmana traditionaliteten.

Under hösten har vi tagit fram ett koncept som jag är extra stolt över. Vi har en kund som historiskt haft relativt traditionella julevent vilket vi nu vänder helt upp och ned på. Ut med julbordet och in med en hel-vegetarisk meny men också en rejäl innehållsstrategi. Kunden har under 2019 lanserat ett omfattande internt hållbarhetsarbete vilket vi snappade upp och kom med idén att helt enkelt byta ut julfesten mot en hållbarhetsgala. Där ska bland annat de mest framstående personerna, när det kommer till att efterleva de nya värderingarna, prisas och vi satte även en plan för hur konceptet ska kunna genomföras över tid och bli ett återkommande evenemang.

När det kommer till just hållbarhet har vi definitivt inte hört det sista om det julbordets vara. Det är många som idag serverar julbord i en modern tappning med mycket grönt och det tycker vi är jättebra, både som ett direkt agerande för en hållbar värld men också för att det är något som vi gärna erbjuder våra kunder. Vi är en modern byrå och då behöver vi moderna leverantörer. Jag tror vi kan vara överens om att vad som serveras på julbordet kommer förändras än mer framöver och att vi också behöver göra alla våra traditioner mer hållbara, inte bara julen.

Om du har orkat läsa ända hit (grymt!) kan vi väl fortsatt konstatera att julen inom eventvärlden är en vattendelare. Vi gillar att göra olika typer av arrangemang och vi prioriterar olika typer av värden. Nu ska vi avsluta ett fantastiskt år med att genomföra fyra enormt hektiska veckor och stänga med flaggan i topp för att sen ta lite ledigt. Men först, god jul!

Vill du veta mer?

+4670 – 818 27 88
niklas@konceptochevent.se

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Senaste artiklarna

Vill du veta mer?

Kontakta oss så berättar vi mer.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Feeling idag

Standard
Summer mode
Feeling green
×
+468 – 410 367 90
hej@konceptochevent.se
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.